Hur du förhindrar ransomware!

Hur du förhindrar ransomware:
Ibas Ontracks senaste undersökning

Mängden ransomware, alltså skadlig programvara som exempelvis kan gömma sig i en bifogad fil i din e-post, blir allt vanligare och är en högst verklig säkerhetsrisk för alla företag oavsett storlek.
Ett intrång blir ofta ödesdigert och utan regelbundna säkerhetsuppdateringar och preventiva insatser är det sällan frågan om något händer, snarare när.

Tyvärr är det ofta efter något hänt som man får upp ögonen för riskerna, även om kostnaden för att skydda sig från intrång är betydligt lägre än att återskapa förlorad information.

Våra IT-tekniker på Ricoh IT Partner har lång och diger erfarenhet av datasäkerhet.
Vi erbjuder supportavtal med fjärrövervakning och täta uppdateringar av säkerhetstjänster och mycket mer.
Som guldpartner till Ibas Ontrack kan vi dessutom erbjuda marknadens bästa tjänster för dataräddning och IT-forensic.

Mycket kan du dessutom göra själv, Ibas Ontrack ställde nyligen flera frågor till 541 globala organisationer och här nedan följer några av de punkter de finner viktigast att lyfta fram.

Sju riktigt bra tips från Ibas Ontracks blogg:

1. Se till att operativsystemet är uppdaterat.

Genom att hålla operativsystemet uppdaterat säkerställer du att hackare inte kommer åt ditt system genom sårbarheter som kan uppstå till följd av föråldrad programvara.

2. Ladda ned uppdateringar till alla säkerhetsprogram

Skydda dig mot potentiella hot genom att se till att din dator har den senaste programvaran mot potentiella hot. Det finns många produkter att välja mellan, så om ingen har förinstallerats på datorn bör du undersöka marknaden så att du hittar en bra.

3. Se till att alla dina enheter är lösenordsskyddade

Att använda lösenord på enheten är det enklaste sättet att skydda den. Det kan låta självklart, men det är förvånande många som inte använder det!

4. Skapa svåra lösenord

Välj komplexa lösenord och använd inte samma lösenord på flera enheter. Använd en lösenordshanterare om du har svårt att komma ihåg dem. Ett annat alternativ är att ställa in tvåstegsautentisering.

5. Se upp för nätfiskemeddelanden

Ja, de förekommer fortfarande! Det är länge sedan det handlade om prinsessor som behövde hjälp från utlandet. Dagens hackare är mycket smartare än så. Om du får ett e-postmeddelande som du är osäker på bör du kontrollera att e-postadressen verkligen gäller personen den påstås vara från. Om meddelandet till exempel utger sig för att komma från Apple och e-postadressen är XXX@789 är det inte sant!

6. Se till att ha en uppdaterad säkerhetskopia

Skydda dig genom att också säkerhetskopiera dina data. Då kan du återskapa ditt system snabbt och problemfritt om du drabbas av skadlig programvara. Se till att säkerhetskopieringssystemet inte är anslutet till nätverket (eller bara så länge det behövs). Det eliminerar risken för att också säkerhetskopian äventyras.

7. Överväg att använda ett säkerhetskopieringssystem med band

Bandmedier är den säkraste typen av lagringsenhet. Efter säkerhetskopieringen tas bandet bort och är inte längre anslutet till nätverket. Det säkerställer att bandet aldrig kan påverkas av en malware-attack.


Källa: ibas | Ontrack / By Tormod Nymoen Länk till blogg >>